Basiskennis ICT
Nieuwe media & het basisonderwijs
Social media
Social media is een web 2.0 toepassing, want de gebruiker is zelf producent van deze media op internet. De bekendste social networking-toepassingen zijn Facebook, Twitter, Google Plus en LinkedIn. Het zijn diensten op basis van een persoonlijk profiel en stellen in staat om met andere in verbinding te komen. Het medium stelt je in staat om op elkaar te reageren. Deze interactie wensen wij ook voor het onderwijs.
Met social media krijgen kinderen de mogelijkheid zelf inhoud te produceren en vorm te geven. Zij doen hierbij kennis op en ontwikkelen diverse vaardigheden. Social media biedt de mogelijkheid om een leerling actief te laten leren.
Sociale media in het onderwijs
Kinderen bestempelen social media als iets van thuis. Dit is positief te noemen, omdat het zorgt dat het gebruik van social media aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Hierdoor wordt de mogelijkheid tot actieve betrokkenheid bij het leren vergroot.

Het gebruik van social media in het onderwijs is nog niet overal geïntegreerd. De leerkrachten van nu hebben de kans om de leeromgeving met gebruik van social media vorm te geven. Natuurlijk ga je hierover in gesprek met jouw doelgroep, de kinderen. Hoe vinden zij dat de leeromgeving eruit moet zien? Hierdoor stimuleert het gebruik van social media in het onderwijs gesprek tussen leerkracht en kind.
Het gebruik van social media is niet zonder risico’s. Lees verder in de volgende paragraaf hoe je deze risico’s in jouw groep kunt beperken.
-
Facebook, Twitter
-
Persoonlijk profiel
-
Verbinden
-
Plaatsen/publiceren
-
Reageren
-
Communiceren
-
Risico's
Bronnen:
Bolhuis, Erik & Van der Hoeff, Aike (Red.). (2013). OnderWIJS met ICT. Bussum: Uitgeverij Coutinho.
Mijland, E. (red.). (2011). Ideeënboek sociale media in het onderwijs. Geraadpleegd op 21 december 2015, van