Basiskennis ICT
Nieuwe media & het basisonderwijs
Web 2.0
Web 2.0 is een term die de technische ontwikkeling en het gebruik van het world wide web op internet beschrijft (Anderson, 2007). Internet toepassingen die wij kennen, zoals Prezi en Wikispaces, noemen we dan ook ‘web 2.0-toepassingen’. Deze web 2.0-toepassingen staan voor het zelf producent zijn van media op internet. Door deze toepassingen ben je verbonden met een grotere gemeenschap, een sociaal netwerk waarin je kennis kunt delen en bespreken. Deze toepassingen stimuleren het samenwerken en communiceren met elkaar.

Web 2.0...!? Wat is dan web 1.0?
Web 1.0 is de voorloper van web 2.0 en wordt beschreven als het consumeren van allerlei media op het web, zonder daar zelf actief iets mee te doen.
Eigenschappen web 2.0
Eigenaarschap
-
Jij en de leerlingen hebben invloed op de inhoud van het web.
Gebruiksvriendelijk & laagdrempelig
-
Je hoeft geen specialist te zijn om te kunnen publiceren op het web.
Eenvoudig opslaan en vindbaar maken
-
Cloudservices en tags maken het eenvoudig om inhoud op te slaan, te vinden, vindbaar te maken en overal vandaan te gebruiken en bewerken.
Wisdom of the crowds
-
Doordat veel mensen een bijdrage kunnen leveren in een community op internet, zoals Wikipedia, onderstreep je de stelling dat je samen meer weet dan alleen.
Iedereen gebruikt het
-
Web 2.0-toepassingen zijn onlosmakelijk verbonden geraakt met de wijze waarop wij communiceren, werken en leren.
Vrije beschikking over inhoud en deze eenvoudig kunnen delen
-
Een leerling met een smartphone en internetverbinding heeft een enorme rijkdom aan kennis, informatie, meningen, standpunten, enzovoorts ter beschikking die hij direct kan raadplegen.
In het onderwijs
Web 2.0-toepassingen lijken zeer geschikt om in te zetten in het onderwijs. Bij web 2.0-toepassingen komen de eigenschappen communiceren en leren sterk naar voren. Met deze web 2.0-toepassingen kunnen leerlingen actief, zelfstandig en samen met anderen kennis verwerven en verwerken via het web. De connectiviteit die ontstaat door gebruik van web 2.0-toepassingen maakt dat het gebruik succesvol is geworden. Dezelfde connectiviteit maakt dat web 2.0-toepassingen uitermate geschikt zijn om in te zetten in het onderwijs. Web 2.0. lokt uit tot actief leren, waarbij je als leerkracht met deze web 2.0-toepasingen een authentieke, praktische en uitdagende leeromgeving kunt creëren.
De inzet van ICT kan het leerrendement op drie gebieden aantoonbaar vergroten (kennisnet, 2015):
Doelen
Met web 2.0-toepassingen kun je:
Van kennisoverdracht naar kennisconstructie
Bij kennisoverdracht blijft de web-ervaring voor kinderen receptief. Wanneer je leerlingen actief wilt betrekken bij het onderwijs, is kennisconstructie een goed uitgangspunt.
Van informeel leren naar eigenaarschap
Het gebruik van web-toepassingen overlapt vaak met het gebruik thuis. Daarom is een mooie link te maken naar het eigenaarschap als doel, waarmee je beoogt de leerlingen het eigenaarschap te laten ervaren.
Motivatie
leerlingen en docenten vinden het onderwijs leuker en houden beter hun aandacht vast.
Leerprestaties
leerlingen behalen betere resultaten.
Leerproces
Leerlingen leren sneller
Voor het goed inzetten van web 2.0-toepassingen in het onderwijs, gelden enkele randvoorwaarden. We kennen hiervoor bijvoorbeeld de randvoorwaarden van 4-in-balans: visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur.
-
Web 1.0= passief, ontvangen
-
Web 2.0= actief, deelnemen/publiceren (Wikipedia, Pinterest)
-
Eigenaarschap: invloed hebben op/aansluiten op
-
Wisdom of the crowds: veel mensen veel kennis
-
Opslaan/vindbaar: Cloud/Tags
-
Gebruiksvriendelijk: intuïtief (Apple)
-
Draagvlak: iedereen gebruikt het (WhatsApp)
-
Inhoud: kennis & meningen overal ter beschikking
-
Kennisconstructie: onderzoekend leren/leren'leren'/het leren als proces
Bronnen:
Bolhuis, Erik & Van der Hoeff, Aike (Red.). (2013). OnderWIJS met ICT. Bussum: Uitgeverij Coutinho.
Kennisnet. (2015). Vier in balans-monitor 2015. Inzet en opbrengsten van ict in het onderwijs. Geraadpleegd op 21 december 2015, van http://archief.kennisnet.nl/fileadmin/contentelementen/kennisnet/Onderzoek/Documenten/200108_Vier_in_Balans/Kennisnet_Vier_in_balans-monitor_2015.pdf